Blogul lui Emil HĂLĂŞTUAN

– libertatea presei ca moft –

  • Arhive

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Alătură-te unui alt urmăritor

  • Reclame

O călătorie în viitor

Posted by Emil Hălăştuan pe 30 martie 2010

Minunile se petrec lângă noi. Doar că, adesea trec neobservate. Arareori, cineva, aşa, de dragul excepţiei ce întăreşte regula, realizează că face parte din decorul unei întâmplări neobişnuite, sau, cine ştie, al uneia banale de-a dreptul.
Între Scilla şi Caribda ce străjuiesc de-a pururi calea de trecere din Marea Senzaţionalului în Oceanul Banalităţii se poate situa şi întâmplarea trăită de călătorii cu bilet în regulă, ce au avut şansa să se afle miercuri, 24 martie, la ora 12.32, în autobuzul 27 al RATL Turda. Maşina, altfel un hârb ce trebuia, de multă vreme, să primească certificatul ce atesta obştescul sfârşit al acesteia, a reuşit o performanţă ieşită din comun: între Turda Nouă şi Trei Mocani şi-a purtat pasagerii în viitor. Chestia este probată cu acte în regulă, respectiv demonstrată fără dubii, prin biletul de călătorie, pe care unul din cele două compostoare instalate în autobuz a inscripţionat clar data şi ora călătoriei: 24.03.11 (foto 1) adică 24 martie, cât era şi numărul din calendar al miercurii trecute, dar 11-le de la sfârşit spune clar că nu era vorba de anul 2010, în care se aflăm, ci de 2011, anul pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi nebăgarea de seamă a guvernanţilor, vom avea şansa să- l mai apucăm, aşa, peste vreo nouă luni de aci încolo.
Să fim bine înţeleşi: nu poate fi vorba de vreo greşeală, eroare sau alte asemenea etichetări, deoarece tutorele autobuzului în cauză, adică RATL, este o regie din subordinea Consiliului local Turda, păstorită de un alt Consiliu, de Administraţie, alcătuit din oameni instalaţi acolo prin voia forului deliberativ turdean, care, sigur, deliberează, dar nu poate greşi, că vorba aceea „erare humanum est”.
Pe baza probei indubitabile, furnizată de biletul de călătorie, se poate afirma cu tărie: câţiva turdeni au avut şansa să călătorească în viitor, performanţă sperată de fel de fel de maşini sau rachete ale timpului, dar reuşită de o rablă ce face serviciu pe rutele transportului în comun din Turda. Aşadar, cum arată oraşul în 24 martie 2011? Din cauza scurtimii călătoriei, se poate aprecia că Turda a rămas, peste un an, la locul său, adică municipiul nu s-a strămutat nici mai la deal, nici mai la vale. Totuşi (potrivit dovezii din foto 2), Mircea Geoană arată puţin schimbat. De pe un afiş electoral, figura sa, împodobită cu ochelari, mustaţă şi cioc, zâmbeşte trecătorilor, la fel ca în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale. Vor fi alegeri şi anul viitor, sau Geoană, preşedinte de o noapte, se va transforma în candidatul onest şi permanent, aflat în campanie şi înainte şi după fel de fel de scrutine ce va să vie peste ţară? Asta-i o dilemă la care viitorul, altul decât cel certificat prin înscrisul de pe un bilet compostat pe autobuzele RATL, va oferi un răspuns.
Mai departe, dar în apropiere de fotografia lui Mircea Geoană, din altă poză, turdenii, dar, de când cu internet-ul şi naţia, pe de-a-ntregul său, pot afla informaţii despre evoluţia bunului simţ (foto 3). Imaginea nu mai necesită comentarii.
În sfârşit, iată ştirea pozitivă, menită să păstreze echilibrul, în cazanul cu alb şi negru, din care iese cenuşiul cotidian: În 2011 programul „Prima casă” a dat roade. (foto 4).
Călătoria în viitor a fost prea scurtă. Nu se ştie cu precizie momentul revenirii în prezent, dar capătul celălalt al biletului de călătorie arată, fără putinţă de tăgadă, că miercuri, 24 martie, la ora 14.23, Turda se afla iarăşi în 2010.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: